Skip to main content

Sociale Vaardigheidstraining (SOVA)

SOVA (Sociale vaardigheidstraining)

 

Belangrijkste pijlers:

  • Weerbaarheid vergroten
  • Zelfbeeld en zelfvertrouwen een boost geven
  • Groepsvorming positief be├»nvloeden
  • Pestgedrag verminderen en groepsgevoel stimuleren
  • Gedragsvormen in een groep aanleren

Keuze uit:
– 8-10 jarigen variant
– 10-13 jarigen variant
– Klaar voor het Middelbaar
– Rots & Water (www.lunakindercoaching.nl/rotsenwater)

Ik ben gecertificeerd SOVA-trainer en maak onder meer gebruik van sociale vaardigheidstrainingen uit de boeken “Zo gaan Sarah & Jerome met elkaar om”, geschreven door Nathalie van Kordelaar en Marianne Schmidt.

Een sociale vaardigheidstraining in een grotere groep is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en doet een beroep op alle vaardigheden die je onder sociale en emotionele ontwikkeling zult verwachten. Ik laat kinderen leren door te doen en te ervaren. Soms is er al direct groei zichtbaar, soms kost dit tijd. Soms komt het een half jaar naar de training pas. Persoonlijke ontwikkeling laat zich niet meten in een tijdspad. Ik geef kinderen de ruimte om te groeien!

Daarnaast heb ik voor groep 8 leerlingen een eigen versie geschreven en ontwikkeld op basis van deze voorgaande bestaande methode. Deze training sluit aan op de sociale situaties die zij tegen kunnen komen in het voortgezet onderwijs en prikkelt de vaardigheden en eigenschappen die ze daar goed bij gebruiken kunnen. Deze training heet “Klaar voor het Middelbaar” en doet naast de prikkeling en stimulans van sociale vaardigheden, ook een beroep op facetten uit de training Rots en Water. https://www.rotsenwater.nl/
Kinderen leren hoe ze stevig kunnen staan, hoe ze zich kunnen verweren en worden zich sterker bewust van hun houding, voorkomen en uitstraling.
Deze onderdelen komen ook terug in de trainingen voor middenbouw en bovenbouw, want ook voor hen zijn deze vaardigheden belangrijk om onder de knie te krijgen.
In overleg met de aanvrager(s) wordt de training in een passend jasje gegoten op basis van de hulpvraag en behoefte.

En eigenlijk…..gun je deze training elk basisschoolkind!